Uz mnogo pažnje, strpljenja i odgovornosti do savršene kafe – Sve o kafi – Za Lepši Dan - Barcaffe Uz mnogo pažnje, strpljenja i odgovornosti do savršene kafe – Sve o kafi – Za Lepši Dan - Barcaffe
Sve o kafi

Uz mnogo pažnje, strpljenja i odgovornosti do savršene kafe

Biti barista koji nikada neće razočarati gosta njegova je misija, a centar njegovog poslovnog sveta savršen espreso. Sa sigurnošću tvrdi da je barista svakom ljubitelju kafe najbolji prijatelj svako jutro pre posla i tokom dana. Uvereni smo da Gorana zbog njegove posvećenosti poslu mnogi smatraju prijateljem.

Gorane, zdravo! Hajde ti nama prvo pojasni ko i šta je barista?

Barista je osoba koja se bavi pripremom i posluživanjem vrhunske kafe. On je stručni poznavalac kafe čiji posao zahteva mnogo pažnje, strpljenja, odgovornosti i vežbe.

Da bi napravio pravi espreso, barista mora da poznaje svaki korak proizvodnje kafe, poreklo i vrste zrna, način prerade samog zrna (od plantaže do šoljice), svaki korak pripreme savršenog espresa kao i aparaturu na kojoj radi.

A kako postati barista?

Osoba koja želi da se bavi ovim poslom mora da zna do detalja kako se priprema savršena šoljica espresa, s obzirom na to da je upravo taj način pripreme kafe osnova mnogih drugih popularnih napitaka, poput kapućina ili makijata.

Još jedna veština koju baristi moraju da poznaju je i late art, odnosno umetnost ukrašavanja kafe mlečnom kremom. Onaj ko želi da postane barista mora da ima umetnički notu u sebi, da bude pedantan, spreman na mnogo učenja, rada i edukacije.

Nakon što se uloži rad i trud u usavršavanje sopstvenih znanja i sposobnosti, otvara se mnogo novih vrata.

Koji su najvažniji zadaci jednog bariste?

Da posao koji radi radi s ljubavlju i da poštuje trud ljudi koji su uključeni u celi proces tog zrna koje je došlo do njega. Ako barista, kao poslednja karika u tom lancu, ne postupa sa kafom po svim standardima za pripremu espresa, trud svih ljudi koji su bili uključeni pre njega pada u vodu.

Obaveza bariste je da vam pripremi uvek tačno onakvu kafu kakvu želite i da ta kafa bude ono zbog čega ćete svako jutro doći baš kod njega na kafu.

Kako i zašto si se odlučio za ovu profesiju?

Nisam se odlučio, to se jednostavno dogodilo. Verovali ili ne, prvi sam put probao kafu pre šest godina, sa svojih 29. Radio sam kao konobar i slučajno probao kafu sa šlagom, a prvi gutljaj te kafe je u meni nešto probudio i tako je sve krenulo.

Moramo sam mnogo da učim, vežbam, gledam druge kako rade i da probam to da primenim u svom radu. Gosti primete pažnju koju posvećuješ njihovom napitku. Počeo sam stvarati priču oko kafe koju pripremam. I onda je sve krenulo.

Što stoji iza Barcaffè filozofije?

Naša filozofija je jednostavna. Dati ljudima vrednost za novac, najkvalitetniju kafu, sveže prženu, najkvalitetniju opremu za pripremu kafe, raditi uvek sve transparentno i biti konstantno na usluzi. Razvijati uslugu kroz stalne razgovore sa klijentima i konstantno se unapređivati.

Misija nam je da edukujemo ljude o kafi, njenoj pripremi i da od našeg proizvoda u koji ulažemo mnogo truda i ljubavi dobiju uvek savršen espreso.

Sve se više traži obrazovanih i stručnih barista… Šta se dogodilo, kako i zašto je došlo do promene?

Ljudi su osvešteniji i žele kvalitet za svoj novac. Mladi konobari žele da daju svoj lični tač kafi koju pripremaju te se i oni počinju edukovati i brinuti o kafi koju pripremaju, žele da se izdvoje iz mase. A sve to na kraju primete i klijenti, a i poslodavci koju su spremni da ulažu u dobrog baristu i kvalitetnu kafu koju će ponuditi u svojim lokalima.

Biti barista postalo je izazov. Postoje takmičenja i svetski izbori!

O, da! Najpoznatije takmičenje za bariste je World Barista Championship.

Svaka država šalje svoje prvake sa lokalnih takmičenja koji predstavljaju sebe, ali i državu. Barista prezentuje svoje veštine i znanje i, naravno, ako pobedi ima velike koristi od toga.

U Hrvatskoj nažalost nemamo nikakvo takmičenje na nacionalnom nivou nego samo takmičenja pojedinaca koji se okupe, više kao nekakvo druženje. Ali i to je korisno jer uvek nešto novo naučite i upoznate nekoga ko deli istu filozofiju kao i vi.

Otkrij nam tajnu! Kako kod kuće pripremiti dobru kafu?

Inače nisam ljubitelj takvog pripremanja kafe, ali eto moram i to znati ;). Vodu zagrejemo u kuvalu do temperature 75 - 80 stepeni, dodamo kafu i promešamo. To je jedini slučaj kada se meša turska kafa. Ako kafu stavimo u hladnu vodu, ona će postati gorka od predugog natapanja.

Stavljate li u svoju tursku kafu šećer, uradite to pre nego što kafu dodate u vodu i započnete sa kuvanjem, da se stigne karamelizovati.

Tursku kafu kuvamo na srednje jakoj vatri dok ne dostigne temperaturu od 95 stepeni - to je onaj trenutak u kom se pena počne dizati po rubu džezve. U trenutku kada vidimo da počinju da izlaze prvi mehurići kafu sklonimo sa vatre, poklopimo tanjirećem, pustimo da odstoji 2 minuta i zatim serviramo.

Što se same kafe tiče, pre pripreme, kako uopšte odabrati dobru kafu za sebe?

Ako vam smeta gorčina kafe, preporučio bih zrno arabike koja ima cvetne, voćne, kiselkaste i slatkaste note te nema gorčine u sebi. Ima i slabiji postotak kofeina pa je možete popiti i malo više.

Za ljubitelje jačih, gorkih ukusa kafe, tu je zrno robuste. Gorčih je nota, a ima i mnogo veći udeo kofeina te zemljane arome, a upravo je robusta najčešće kafa koju pijete kod kuće.

Ko ne voli kiselu, ali ni gorku kafu, uvek ima posebnih mešavina arabike i robuste koje su izbalansirane te svako može pronaći ukus po želji.

Možeš li nam reći nešto više o specialty coffee trendu?

Radi se o kafi koja je kvalitetno uzgajana, tretirana i transparentna u smislu da svaki konzument te kafe može da sazna ama baš sve o toj kafi - sa koje plantaže potiče, kada je ubrana i kako je obrađena.

„Specialty” kafe se trenutno najviše šire u Australiji i Skandinaviji, tržištima koja nemaju istoriju ispijanja kafe pa time ni loša iskustva iz prošlosti. Razlikuju se od položaja do položaja i od berbe do berbe, imaju slojevite i distinktivne ukuse i arome, imaju kiseline i jasan karakter i ne piju se u velikim količinama.

Sa Barcaffèom još nismo ušli u taj segment, ali do 2020. bismo mogli početi gledati u tom pravcu.

Trend „specialty” kafe je u rastu jer su ljudi počeli da shvataju šta je kafa, shvatili su, kako i samo ime govori, da je to nešto specijalno..

Pratiš li trend kafe za poneti? Ko se najčešće odlučuje za taj tip konzumacije kafe?

Taj je trend je u porastu. Ljudi su zatrpani obavezama i jednostavno nemaju vremena da odvoje 10 - 15 minuta za kafu ili dve u lokalu. U našim krajevima se ta kafa pije po sat vremena u lokalu pa je razumljivo da pre posla uzmu šoljicu za poneti i u kavi uživaju na putu do posla.

Moram da priznam da sam obožavalac Barcaffè & GO kafe sa notama badema i lešnika i imam običaj da je uzmem kad sam u žurbi.

Šta bi barista savetovao ako je neko u nedoumici oko odabira kafe za kućni aparat?

Za one koji žele da kod kuće imaju espreso kafu, najbolji izbor je kapsula poput Barcaffè D.O.T.-a.

Sve novosti