Barcaffè

Sve o kafi

Robusta - Robusna kafa punog okusa

Zemlja porekla

Zrna kafe robusta, odnosno biljka Coffea Canephora, kao i zrna arabike, poreklo vuku iz Etiopije dok su danas raširena po celom svetu. Najveći izvoznik robuste je Vijetnam gde je 98 % ukupnog uzgoja kafe zrno robuste, a slede ga Brazil, Indonezija, Indija i Uganda. Tek je 1927. godine priznata kao vrsta kafe, 100 godina nakon arabike, a poznata je po svojoj specifičnosti i primetno jačem ukusu i udelu kofeina od arabike.

Uzgoj

Zbog svojih prirodnih karakteristika, robusta je lakša za uzgoj. Kofein kao prirodni pesticid čini je otpornijom na insekte, sezona berbe traje duže, uspeva na nižim nadmorskim visinama i u suvljim uslovima, gde arabika ne bi uspevala. To je naposletku čini i jeftinijom za uzgoj tako da se često koristi kao vrsta pogodna za instant kafe.

Uspeva gotovo u svim vremenskim uslovima te nakon što sazri, plod ostaje na drvetu gotovo netaknut sve do vremena berbe, dok zrna arabike lako padaju na tlo gde brzo istrunu i postaju neupotrebljiva.

ZANIMLJIVE ČINJENICE

Udeo robuste u svetskoj proizvodnji je poslednjih godina skočio sa 30 na 40%, ponajviše zahvaljujući omiljenosti instant kafe i rastu na azijskom tržištu gde se popularnost kafe, naročito robuste, rapidno povećava.

Kvalitet

Zbog osetljivosti arabike te njene blaže i slađe arome koja je često čini cenjenijom, njenom uzgoju i preradi se posvećuje posebna pažnja. Robusta se često zanemarivala te prerađivala čisto industrijski što je rezultiralo kafom lošijeg kvaliteta.

Zbog jeftinije proizvodnje, robusti su se priklanjali veći proizvođači da bi plasirali proizvode pristupačne svima. Međutim robusta u poslednjih nekoliko godina doživljava svoj povratak. Pažljivom preradom te intenzivne kafe dobija se u najmanju ruku jednako kvalitetna kafa kao arabika koja će ukusom odgovarati ljubiteljima intenzivnih nota čokolade i pojačane gorčine.

Karakteristike

2,5% kofeina i 3 - 7 % šećera otprilike sadrži Zrno OKRUGLOG OBLIKA što rezultira jačom gorčinom i intenzivnijom aromom nego kod arabike, a koja će odgovarati ljubiteljima jake kafe i kofeinskog kika.

Mesto na svetskoj sceni robusta je zauzela nakon što je bolest pokosila useve osetljive arabike. Zrno robuste znatno je bogatije antioksidansima.

Sve novosti

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku: