Barcaffè

Sve o kafi

I onaj najmanji korak je bitan

Približavajući se polako prostorijama fabrike Droga Kolinska, nestrpljenje je bivalo sve veće…

Šta ću zateći na otvaranju trening centra, šta su sve pripremili, naročito me radovala sama kafa, toliko potrebna nakon vožnje od Zagreba do Ljubljane.

Tim pre što me je već nekoliko puta oduševila ona koju su pripremile ruke Barcaffè barista.

ELEGANTAN PRISTUP DETALJIMA

Dugački tepih u zaštitnoj crnoj boji Barcaffè Prestige Espresso linije završavao se ispred ulaza koji je zaokružen vatrenim plamenom zlatne boje slova Barcaffè loga na prepoznatljivim crnim Prestige šoljicama. Industrijski prostor u kom je smešten sam centar pružio je savršenu podlogu za jednu takvu inicijativu. Veliki fabrički prozori koji brišu granice zida i sama prostorija za trening kompletna u staklu činila je vizuelno dostupnim svaki trenutak događaja.

Igra crnog i belog sa diskretnim detaljima i natpisima koji ga vežu za Barcaffè kafu te upućuju na namenu prostora proveren je recept za elegantnu sponu s kafom. Didžejevi koji su puštali aktuelne svetske hitove, lajt šou, ketering koji je pripremio moderne zalogajčiće, bar sa koktelima od kafe, plesačice, nastup izvrsnog Manjifika koji u svojim pesmama kombinuje balkanske uticaje, fank i elektronsku muziku…

Sve, ali baš sve je odražavalo filozofiju Barcaffè-a: moderan pristup kafi, briga o proizvodnji od samog zrna na stablu do konačnog proizvoda šoljice kafe koja bez stručnog bariste ne bi bila moguća.

Menadžerka nas je podsetila kako svako jutro pravog ljubitelja kafe nije isto. Pošto je volimo jer je ukusna, jer nas održava budnima i koncentrisanima, ali i zato što je zdrava jer dobro utiče na probavu. Nakon njenih reči, usledili su pozdravi predstavnika Atlantic Grupe koji su naglasili važnost kvaliteta kafe i vrhunske kontrole samog proizvoda.

Uvodne govore zaokružio je tehnolog za kafu koji nas je, praćen videom o proizvodnji kafe od plantaža u Brazilu do dolaska u Sloveniju, uputio u sam put Barcaffè kafe. Naglasio je da se koristi isključivo najsvežija kafa jer starenjem gubi na aromi, a Barcaffè pakovanja su obezbeđena nepovratnim plastičnim ventilom koji propušta gasove koje zrno kafe proizvodi, ali ne dopušta prodor kiseonika koji narušava kvalitet same kafe.

Barcaffè zaista misli na svaki detalj.

FAJNL TAČ

Opušteni učesnici su istinski uživali u svakom segmentu događaja. Ipak, ono što je budilo moju znatiželju nalazilo se na drugom spratu u prostoriji gde se održavaju obuke barista. Smeštanje trening prostorije na gornji sprat itekako je mudro zamišljeno jer su baristi ipak kruna savršene kafe, fajnl tač.

Savršeno isplanirano, gore se moglo ići samo u manjim grupama da bi svako mogao nesmetano da isprati proces pripreme kafe, popriča sa baristima i popije kvalitetan gutljaj. Nestrpljivo sam čekala svoj red ispred crnog stubišta koje je takođe skrivalo iznenađenje: svaki je korak otkrivao novu stepenicu u pripremi savršenog espresa.

LATE ART IZ PRVE RUKE

Nekoliko puta u životu sam probala da pripremim kafu na profesionalnim aparatima, čitala o pripremi kafe, ali se nisam usudila da to i pokušam. Nekako sam se uvek prepuštala majstorstvima proverenih barista u nekoliko omiljenih kafića.

Gore su nas dočekali Barcaffè baristi iz Slovenije, Srbije i Hrvatske. Naročito me obradovalo to što vidim lice Gorana Bartolovića koga smo intervjuisali za ovaj broj i čije su me kafe već oduševile. Znatiželjno sam proučila podešavanja na aparatima i pažljivo pratila late art iz ruku stručnjaka, upijala njihove reči…

Kako samo jednostavno izgleda napraviti labuda od pene od mleka!!! Posetioci su mogli i sami da se oprobaju u pripremi kafe, no ja sam se ipak plašila da bi svaki moj pokušaj pravljenja kafe i late arta završio teškom apstrakcijom. Udobno sam se smestila i posmatrala proces nastanka savršene kafe. I da, istinski uživala u njoj.

SVEŽA BILJKA KAFE ZA KRAJ

U samom prostoru za treninge barista, Barcaffè je nastavio sa modernim pristupom.

Ne radi se o nekom uštogljenom prostoru koji evocira uspomene na školske prostorije i često budi lošu energiju kod ljudi, gde je učitelj izdvojen, a učenici poređani naspram njega… Espreso aparati su kružno raspoređeni u samom centru prostorije, a svi učesnici se mešaju sa baristima, kada razlike nestaju.

Tu su bila i sirova zrna kafe iz Brazila, Etiopije i Indije koja su me odmah vratila u detinjstvo kad je mama imala običaj da kupuje sirovu kafu i sama je peče. Ko zna, možda sam zaista od nje nasledila tu strast prema kafi, a od tate zasigurno ljubav prema pravom espresu. Za mene drugo ne postoji.

Dva puta sam se vraćala u prostoriju na treninge, popila nekoliko vrhunskih kafa, uživala u svakom trenutku ove ode kvalitetnoj kafi i upravo trudu Barcaffè-a da celu priču o kafi učini u potpunosti transparentnom dokazujući na taj način kvalitet koji žele da pruže ljudima.

Ovde se ništa ne prepušta slučaju. Na odlasku je priča zaokružena svežom sadnicom kafe za svakog gosta uz još nekoliko sitnica. Sad samo mogu da se nadam da će mi u međuvremenu izrasti i zeleni palac pa da će moja Barcaffè biljčica uskoro i procvetati.

Sve novosti

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku: