Barcaffè

Sve o kafi

Dajte joj počasnog Oscara (tako vam svega)

Popaj voli spanać, Garfild lazanje, a svi ostali ljudi na svetu vole kafu. Otprilike. Nemamo istraživanja koja to potvrđuju, ali prosto tako osećamo.

Da nema kafe mnogi od nas uopšte ne bi bili svesni da postoje jutra. Stoga i ne čudi što je miljenica mnogih kafopija svoje mesto pronašla i u sedmoj umetnosti.

Gospodin Džordž Kluni nakon što je reklamirao kafu našao je ženu svog života, postao otac, a na njemu se, za divno čudo, ne primjećuje da ima hronični nedostatak sna. (Teorija zavere kaže da je to zbog kafe koju ispija u hektolitrima.) Uz kafu, ruku na srce, tračarimo i zavodimo pa je mnogi filmski naslovi stavljaju na tron. Budimo realni, to je mesto koje i zaslužuje. Zaboravite na čarolije u Hari Poteru i efekte iz filmova naučne fantastike. Ako ste istinski ljubitelj kafe, pogledajte filmske hitove koji kafu istinski veličaju.

Čudesna sudbina Amelije Pulen

Sladak poput kocke belog šećera u kafama naših baka, film Čudesna sudbina Amelije Pulen je mnoge životne sitnice učinio vidljivim i neverovatno važnim. Lepa Odri Tatu kao Amelija Pulen, ljupka i dobronamerna konobarica, zaslužna je za jednu od najpoznatijih filmskih uloga kafe.

U nastojanju da pomogne da se rasplamsa romansa između kolegice Žoržet i redovnog gosta kafića Žozefa, Amelija se odlučuje za mini kofeinski incident te proliva kafu po koleginici ne bi li je tako oterala u zagrljaj njenom sudbinskom partneru. Podvig je, naravno, uspeo! Ako ste sanjar koji gleda svet na svoj bajkovit način, zaljubićete se u ovaj film.

Kafa i cigarete

Slavni Džim Džarmuš, kao što se pretpostavlja već iz samog naziva, inspiraciju za film pronalazi na dnu šoljice. Baš poput kombinacije kafe i mleka, to je crno-beli film sa 11 priča koje su međusobno povezane upravo duetom kofeina i duvana.

Prateći dijaloge živopisnih likova koji pretresaju teme od muzike, filma, Pariza 20-ih godina prošloga veka sve do insekticida i Nikole Tesle, ne možete a da ne uočite važnu povezujuću ulogu kafe. Naime, upravo je kafa katkada jedina spona među pojedinim likovima koji zbog ukusne tečnosti pristaju da dele sto sa osobama potpuno različitim od sebe.

Prisetite se toga kad se sledeći put nađete na neprijatnom poslovnom sastanku ili društvu životnih antipoda... Mnogi kažu da je film sniman za naše krajeve jer su ti rituali osnova našeg bića. "Uz taj film popušim celu kutiju", napisao je jedan razdragani obožavalac ispod recenzije filma. Mi to razumemo. Probajte da zabranite nekome na ovim prostorima cigaretu i kafu i ostanete živi. Nemoguća misija, brate!

Šoljica kafe inspiriše kao i film i u sebi utelovljuje celi svemir, senzualan, tragičan ili komičan, poput samog života.

Zulender 2

„Strike a pose!” Zulender je jedan od prvih filmova koje je Ben Stiler režirao i oduševio svet svojim modnim pozama. U Zulenderu 2 nailazimo na scenu sa kafom kada Mugatu (Vil Ferel) zalije Toda (Nejtan Li Grejem) penastim lateom koji inače ne pije.

Verujemo da su ljubitelji latea bili van sebe jer nisu mogli da prebole da su bacili tu dragocenu tečnost za vreme snimanja.

Petparačke priče

Klasik Kventina Tarantina idealan je za sve koji vole oštru, tamnu, crnu, beskompromisnu kafu koja nemilice razbuđuje. Film je imao ogroman uticaj na pop-kulturu i modu 90-ih pa i danas u nedostatku boljeg razgovora prepričavamo njegove citate i scene.

Tako je kultni status zaslužila i scena u kojoj Semjuel L. Džekson kao Džuls odaje priznanje Džimijevoj (Kventin Tarantino) ozbiljno dobroj kafi: "God damn Jimmie, this is some serious gourmet shit!” Nema iskrenije ljubavne izjave.

Pri susretu sa kvalitetnim zrnima, teško je paziti na rečnik i emocije. Čoveka koji zna kakvu kafu pijemo treba overiti kod javnog beležnika ili nositi u džepu.

Đavo nosi Pradu

Jutra bez omiljenog kofeinskog napitka u nekima bude krvoločne zveri. Jednu takvu utelovila je neponovljiva Meril Strip kao Miranda Pristli u filmu Đavo nosi Pradu.

Pitajući se da li postoji razlog zašto njena kafa već nije na stolu, uz komentar da bi jedino opravdanje za to mogla biti smrt asistentkinje, šefica iz pakla je osvojila žedna srca okorelih ljubitelja kafe.

Film naročito preporučujemo svima koji vole komplikovane kafe i od nedužnih ugostitelja zahtevaju espreso sa tek par kapljica mleka, late sa malo pene, ekstra kremasti dvostruki espreso sa malo mlakog mleka sa strane i slično. Tim ljudima treba uručiti ordenje za hrabrost.

Doručak kod Tiffanyja

Romantična komedija u čijem se naslovu našao upravo najvažniji obrok u danu iznedrila je jednu od najpoznatijih scena ispijanja kafe. Dok šeta ulicama Njujorka, elegantna kao što to samo ona može da bude, Odri Hepbern u ulozi neodoljive Holi Golajtli elegantno jede pecivo i uz spore korake gradom uživa u damskim gutljajima svoje kafe za poneti.

Sređena je tip-top. Sunčane naočare, biseri, frizura joj je postojana i lepo složena. Zbog te scene poželimo da imamo takva friz jutra. Univerzume, čuješ li nas! Teško je priznati, ali naši jutarnji rituali izgledaju značajno manje elegantno te uključuju računar, omiljenu
šoljicu koja nikad nije dovoljno velika i često je u žurbi prospemo po kući, najčešće po tepihu. Marfi, stari mučki provokatoru, baš si neki opasan lik.

Sve novosti

Cookie policy

Da bi naša stranica ispravno funkcionisala i da bismo stalno unapređivali svoje usluge koristimo kolačiće: neophodne, analitičke i marketinške. Klikom na „Prilagodi postavke“ možete da postavite njihova ograničenja. Više informacija potražite u našoj Politici kolačića.

Izaberite kolačiće na stranici

Omogućite ili onemogućite veb stranici upotrebu funkcionalnih i/ili reklamnih kolačića koji su opisani u nastavku: