5M za savršeni italijanski espreso – Sve o kafi – Za Lepši Dan - Barcaffe 5M za savršeni italijanski espreso – Sve o kafi – Za Lepši Dan - Barcaffe
Sve o kafi

5M za savršeni italijanski espreso

1. MISCELA (mešavina kafe)

Espreso baristi pripremaju od specijalno pripremljenih mešavina kafe koji predstavljaju kombinaciju arabike i robuste. Samo najkvalitetnija zrna Barcaffè kafe i poseban način prženja garantuju optimalnu kombinaciju ukusa i arome.

Idealna količina za jednu šoljicu je 7 g ili tačno 42 zrna kafe.

2. MACINADOSATORE (mlinac za kafu)

Mlevenjem se oslobađaju arome, stoga se sve mešavine melju netom pre pripreme kafe. Bez odgovarajućeg mlevenja, i uz najbolju mešavinu nećete postići idealan ukus.

Kroz krupno samlevena zrna voda prođe prebrzo i stoga ulja i arome kafe ne uspevaju da se otope, a kroz presitno mlevena zrna voda ne uspeva da prođe.

Za svaki aparat u kafićima koristi se profesionalan mlinac na kom se može podesiti jačina mlevenja.

3. MACCHINA ESPRESSO (aparat za espresso)

Bez ovog elementa nije moguće napraviti espreso. Profesionalni aparat za bariste poseduje celi niz tehničkih parametara.

Temperatura vode treba biti u granicama 88 – 92 °C, pritisak 9 bara, a vreme ekstrakcije kafe 25 do 30 sekundi. Samo provereni i svetski poznati proizvođači aparata za espreso garantuju kvalitet Barcaffè kafe.

4. MANO DELL'OPERATORE (ruke, iskustvo)

Od umeća bariste zavisi sam tehnološki proces pripreme mirisnog espresa.

Barcaffè barista zna kako i koliko kafe treba staviti u filter. Pravi barista ima osećaj za dobro napravljeno piće za koje je smesa tačno određena, šoljice pravilno zagrejane, a kafa se sipa polako i sa strane.

5. MANUTENZIONE (održavanje aparata) 

Aparat za kafu traži redovno održavanje i servisiranje, posebno delova ključnih kod pripreme kafe – noževa na mlincu, filtera u ručkama, rezervoara za vodu.

Odstranjivanje kamenca i taloga od kafe je još je bitan aspekat održavanja.

Kamenac smanjuje efikasnost korišćenja, a masnoće koje mogu biti prisutne u talogu do neprepoznatljivosti mogu promeniti ukus pića.

Sve novosti